Linnen
Wij vertellen graag wat linnen voor materiaal is en hoe je linnen het beste kunt wassen en verzorgen. Zo gaat jouw kledingstuk langer mee.


Linnen is een plantaardige vezel die zich bevindt in de stengel van de vlasplant, een gewas dat groeit op koelere plaatsen. Na het oogsten wordt het vlas op het veld gedroogd, ontdaan van zaden en blootgesteld aan vocht om de vezels te scheiden van het stro. Korte vezels worden gebruikt voor het spinnen van grove garens en de langste vezels leveren het fijnste linnengaren. Het allerbeste linnen komt van onze zuiderburen: België. Van alle natuurlijke, cellulosehoudende weefsels blijft linnen het langst goed.


comfortabel en vormvast
ademend en vochtabsorberend
wordt sterker na veel dragen


Care
Linnen kan met gemak worden gewassen. Houd er wel rekening mee dat kleding sneller slijt door het vaak te wassen. Let op! Linnen kreukt vrij snel en loopt bij het dragen een (halve) kledingmaat uit. Na het wassen krijgt het zijn oorspronkelijke vorm terug.

Handwas
Linnen met contrasterende kleuren of een dessin kan doorlopen. Dat risico wordt kleiner als je het kledingstuk de eerste paar wasbeurten op de hand wast in lauwwarm water van maximaal 30°C. Gebruik weinig vloeibaar wasmiddel en voeg 1 dl natuurazijn toe; dat houdt de kleuren beter vast. Laat bij handwas het kledingstuk nooit in het water staan.

Machinewas
Linnen kan probleemloos in de machine gewassen worden. Houd een temperatuur aan van 30°C. Veel wasproducten bevatten optisch blauwmiddel (witmakers) dat voor wit en ongekleurd linnen goed te gebruiken is. Dergelijke wasmiddelen zijn echter niet geschikt voor gekleurd linnen, omdat ze kunnen leiden tot kleurverlies en vlekvorming. Let er daarom bij het wassen van gekleurd linnen op dat het wasmiddel geen witmakers bevat en kies voor traditioneel wasmiddel. Aanvullend geven wij als tip de Color Catcher doekjes* te gebruiken bij de machinewas van gekleurd linnen om kleurdoorloop te voorkomen.

Drogen van linnen
Trek het linnen kledingstuk voorzichtig in model voordat je het laat drogen. Doe de kleding niet in de centrifuge of de droogtrommel, aangezien de vezels dan beschadigen. Leg linnen nooit te nat te drogen, maar rol het in een handdoek om overtollig vocht te verwijderen en om kleurdoorloop te voorkomen.

Strijken van linnen
Strijk linnen in nog iets vochtige toestand met het strijkijzer op de hoogste stand. Strijken kan op twee manieren: aan de voorkant van de stof accentueer je de natuurlijke glans van het linnen. Door te strijken aan de binnenkant blijft de stof neutraler en iets natuurlijker.

Vlekken uit linnen verwijderen
Mochten vlekken niet weggaan middels een normale machinewas, los dan 100 gram borax op in kokend water. Verdun deze oplossing met koud water tot 6 liter en laat het linnen hierin een nacht weken. Gebruik in geen enkel geval bleekmiddel: dit tast de vezels aan waardoor de kleur verandert.

Opbergen van linnen
Berg linnen kleding hangend op om kreukvorming te voorkomen.

Belangrijk
Volg bij het wassen van linnen altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.